مراحل نگارش پایان نامه

با توجه به احساس نیاز جامعه علمی کشور در زمینه نگارش پروپوزال و پایان نامه در مقاطع مختلف، همچنین بر اساس پرسش هایی که در وبلاگ حاضر، از طریق ارسال پیغام و ایمیل از بنده سوال می شود، بر آن شدم تا با لیست کردن همه ی آنچه در این حوزه ضروری می باشد، راهنمای مناسبی برای دوستان و دانش پژوهان و مخاطبان عزیز تهیه کنم.


به منظور نگارش پروپوزال، می بایستی موارد زیر مد نظر قرار گیرد :


 ادامه مطلب   ....>> 

 

1-    ابتدا موضوع مورد علاقه خود را مشخص کنید؛ در هر حوزه ای که علاقه مند به پژوهش و نگارش پایان نامه هستید، تعیین کنید. (مثلا در خصوص رشته موردنظرمون در هر کدام از زمینه های امنیت، رمز، مخابرات، شبکه های عصبی، بازشناسی الگو و ...)


2-    در خصوص موضوع انتخابی خود، تحقیق کنید؛ پس از انتخاب موضوع، می بایستی در این حیطه مطالعات صورت گرفته را بررسی کنید و از آخرین کارهایی که در این خصوص انجام پذیرفته، مطلع شوید. (به عنوان مثال، اگر با الگوریتم رمز نگاری الف قصد بهبود امنیت مبحث ب را مدنظر دارید، آخرین کارهای انجام شده در این خصوص را از مقالات به روز Science Direct , IEEE , .. مطالعه نموده و چند مقاله مرتبط با موضوع خودتون رو گزینش کنید.)

3-    استاد مربوط به موضوع مورد نظر را انتخاب کنید؛ از بین اساتید رشته خود، هر کدام که در حیطه فعالیت موضوع مدنظرتان، تخصص دارند و دارای رزومه قوی هستند، انتخاب کرده و وارد صحبت و مذاکره شوید. (مذاکره به معنی تبادل مباحث علمی و مقالاتی که قبلا گزینش کرده اید، می باشد.) در این مرحله، به کمک استادی که تخصص کافی در خصوص موضوع مورد نظر را دارد، به نتایج روشنی خواهید رسید و مسیر حرکت توسط استاد متخصص، مشخص خواهد شد.

4-    مراحل اجرایی و اداری ثبت موضوع را انجام دهید؛ اکثر مراحل اداری پایان نامه، از طریق وب سایت دانشگاه ها انجام می گیرد و اغلب نیاز به مراجعه حضوری نمی باشد. ولی طبق روال هر دانشگاهی، موضوع انتخابی خود را با بیانی دقیق به دو صورت فارسی و انگلیسی نوشته و به همراه نام استاد مورد نظر در وب سایت ثبت کنید تا به تایید برسد. (به عنوان مثال: بهبود زمان و سرعت انتشار پیام در شبکه های حسگر بی سیم به روش خوشه بندی مبتنی بر ... ) باید دقت کنید که موضوع موردنظر بدون ابهام، پیچیدگی و بزرگنمایی باشد. موضوع موردنظر می بایستی طوری نوشته شود که قابل اجرا بوده و در زمان دفاع از پایان نامه ، قابل دفاع باشد. (مثلا اگر هیچ اقدامی در خصوص پیاده سازی و یا شبیه سازی صورت نگرفته باشد، نباید در موضوع پایان نامه، اشاره به پیاده سازی و شبیه سازی شود. همچنین دو عبارت پیاده سازی و شبیه سازی بسیار با هم تفاوت دارند پس در انتخاب موضوع مناسب، دقت کنید.)

5-    نوشتن پروپوزال باید به چه صورت انجام گیرد؛ پس از تایید موضوع مورد نظر، پروپوزال در قالب مدنظر دانشگاه نوشته خواهد شد که قالب را میتوان از استاد یا از وبسایت دانشگاه دریافت کرد. تنها موضوع مهم در نوشتن پروپوزال این است که دانشجو بداند که چکار می خواهد انجام دهد و از طریق انجام چه کاری، به چه نتیجه ای خواهد رسید. تنها با دانستن موارد مذکور، می توان پروپوزالی دقیق و درست نوشت که مورد تایید و قابل دفاع باشد.

پروپوزال از چندین بخش تشکیل شده است که عبارتند از :

  •     موضوع (نام) به فارسی و انگلیسی
  •    پرسش اصلی؛ (به عنوان مثال، دانشجو با نوشتن پرسشی با این مضمون که آیا می توان با ارائه روش الف الگوریتم ب را از نظر سرعت، هزینه و ... بهبود داد ؟ )
  •     بیان مسئله اصلی؛ در این قسمت در حدود یک پاراگراف یا بیشتر در خصوص مسئله اصلی ، توضیحی نوشته می شود. (توضیح در مورد اینکه مثلا در حوزه الف بحث امنیت از اهمیت ویژه ای برخوردار است که با الگوریتم های ب و ج و ... قبلا تا حدودی به این امر رسیده اند ولی ما در روش پیشنهادی خود، امنیت را به بهترین شکل فراهم می کنیم.)
  •    مرور ادبیات و سوابق گذشته؛ در اینجا بیان مفصلی درخصوص سوابق موضوع موردنظر آورده می شود. اغلب از چکیده و یا قسمت کارهای پیشین (related works , …) که به منابع (Reference) مناسب ارجاع داده می شود، تهیه می گردد.
  •     فرضیه ها؛ در این قسمت به هر چیزی که خواهیم رسید، در حد یکی دو جمله اشاره می شود. (مثلا، روش ارائه شده، امنیت را در شبکه های حسگر بی سیم تامین می کند؛ روش مورد نظر سربار محاسباتی ناشی از روش های قبل را به حداقل می رساند. و ... )
  •    اهداف مشخص تحقیق؛ در قالب یکی دو جمله یا بیشتر (بسته به موضوع متفاوت است) به بیان هدف از تحقیق خواهیم پرداخت. (مثلا، بالا بردن دقت احراز هویت در شبکه های بین خودرویی یا مثلا، کاهش سربار ناشی از عملیات پیچیده ریاضی و ...)
  •   جنبه نوآوری؛ در صورتی که روش مورد نظر جنبه نوآوری دارد، در حد یک جمله باید به این موضوع اشاره شود. (به عنوان مثال، ما برای اولین بار با استفاده از روش الف سربار ناشی از محاسبات جهت احراز هویت در شبکه های بین خودرویی را کاهش دادیم.)
  •   تعریف اصطلاحات؛ در این قسمت اصطلاحات به کار رفته در پایان نامه مود نظر که هنوز در مرحله تحقیق قرار دارد، نوشته می شود. (مثلا، شبکه های حسگر بی سیم(WSN)، یا پردازش داده های بزرگ (Big Data Processing) و ...)
  •    روش شناسی تحقیق؛ روش مورد نظر محقق، به طور خلاصه در این قسمت توضیح داده می شود. (به عنوان مثال، در این پایان نامه روشی به کار رفته است که بتواند با هزینه ای کمتر، عمل احراز هویت را در شبکه های بین خودرویی انجام دهد. ما با استفاده از شبیه سازی روش مذکور برتری آن را نسبت به روش های قبلی مشخص می کنیم و ... )
  •    شرح کامل روش تحقیق؛ در این قسمت تمامی روش هایی که از طریق آن به گردآوری مطالب موردنظرتان پرداخته اید، نوشته میشود. (به عنوان مثال، مطالعات اولیه گردآوری اطلاعات و بررسی روشهای موجود همچنین پیاده سازی آن با استفاده از منابع اینترنتی ، کتابخانه ای انجام پذیرفته است.
  •   متغیرها؛ در روش مورد نظر متغیرهایی وجود دارند که در طی مراحل الگوریتم، نقش ورودی و خروجی دارند. با تشخیص هر کدام از این متغیرها که عنوان متغیر مستقل و متغیر وابسته به خود می گیرند، این قسمت را می نویسیم. (به عنوان مثال، تعداد گره های(خودرو) موجود شبکه های بین خودرویی (متغیر مستقل) و زمان انجام عمل احراز هویت (متغیر وابسته) و ..)
  •   کلمات کلیدی (Key words)؛ به عنوان مثال WSN : Wireless Sensor Network و ....
  •   منابع ؛ در نهایت تمامی منابع مورد مطالعه اعم از فارسی ، انگلیسی، کتاب، مقاله و ... را با حفظ شکل مورد نظر در قالب که اغلب به صورت رفرنس دهی استاندارد IEEE درخواست می شود، آماده کرده و در این قسمت قرار می دهید.

6-    پس از تایید شدن پروپوزال و ثبت آن در وبسایت مربوطه، مراحل تایید براساس قسمت پژوهشی دانشگاه انجام خواهد گرفت و درصورتی که نیاز به اصلاح نداشته باشد، به تایید نهایی و صدور کد پایان نامه و تاریخ دفاع می انجامد.

7-    پس از انجام این پروسه، تحقیقات خود را شروع کرده و طبق مقاله ای که مدنظر قرار داده اید به پژوهش و مطالعه بپردازید. نتایج حاصل از مطالعه و تحقیق و بررسی در 5 فصل گردآوری می شود که قالب پایان نامه آن متناسب با هر دانشگاهی متفاوت است.

        >> دانلود <<

با آروزی موفقیت و شادی برای شما عزیزان مهسا باغبان اورندی


نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد